Karadeniz'in yüksek kesimlerinde yetiştirilen Yaban Mersini meyvesi bölgede hızla yayılıyor.

23.04.2011 13:41

 

KARADENIZ'DE YABAN MERSINI YETIŞTIRICILIĞI HIZLA YAYILIYOR  
Karadeniz'de Yaban Mersini  yetiştiriciliği hızla yayılıyorÜzümsü meyveler grubunda yer alan ve Karadeniz'in yüksek kesimlerinde yetiştirilen Likapa (Yaban Mersini) meyvesi bölgede hızla yayılıyor.

Rize Tarım İl Müdürlüğünden alınan istatistikî bilgiler doğrultusunda, Ilıman iklim kuşaklarında yetişen Likapa meyvesinin Karadeniz bölgesinde üretim alanının genişlediği öğrenildi. Doğu Karadeniz Bölgesinde iklim ve toprak yapısı bakımından 7-8 yaşında bir Likapa meyvesinin 5 ile 10 kilogram arası meyve verebileceğinin belirtildiği istatistiklerde, "1 adet fidanın türüne ve bakım şartlarına göre 5-10 Kilogram ürün vereceği varsayılarak 1 Dekarlık bahçede en az bin 250 kilogram en fazla ise 3 bin 500 kilogram Likapa üretileceği hesaplanmaktadır." denildi.

Likapa yetiştiriciliğinin Türkiye'deki durumu hakkında da bilgiler sunan müdürlük istatistiği, meyvenin Polonya'dan getirilen fidanlarla 2000 yılında Türkiye'de ilk defa Rize'de tesis edildiğini ve 2009 yılı sonuna kadar bölgede 100 dekar bahçe tesisi gerçekleştirildiğini bildirdi.

İstatistiklerde, Likapa'nın birçok alanda kullanıldığına dikkat çekilerek, "Özellikle Meyve suyu sanayinde, antioksidan olarak ilaç sanayinde, süt ve süt ürünleri teknolojisinde, tatlandırıcı gıda katkı maddesi olarak diyet mönülerinde, meyve salatalarında, ekmek, baharat, konserve ve pasta sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.'' ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, Karadeniz bölgesinde, Artvin ile Ordu arasında bulunan illerin yüksek kesimlerinde yetişen Likapa'nın kilosunun 5 TL'den satıldığı öğrenildi.
google-site-verification=AaMYWmH7znbxv4maM203YVXZ4NLbsAHB9mmBsTe7moQ

>>>>>> Sitemizdeki bilgilerin büyük çoğunluğu alıntıdır. İlgili yazının yazarının veya kaynak sahibinin istemesi halinde ilgili yazı sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizdeki görsel ve sesli dökümanlar video paylaşım sitelerinden alıntıdır bu sitelerde kaldırldığı an sistemimizde görünmeyecektir. >>>>AKCAGUN KOYU WEB SiTESi (kurucu: iSMET YILMAZ >>>