Türkiye `Üstün 1` soya çeşidine kavuştu

20.06.2010 17:39

  

Türkiye `Üstün 1`

soya çeşidine

kavuştu

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nce üretilen `Üstün 1` ismi verilen ilk soya çeşidi için üretim izni aldı.



Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nce üretilen `Üstün 1` ismi verilen ilk soya çeşidi için üretim izni aldı.

 

Enstitü Müdürü DrHasan Özcan`ın 1998 yılında başlattığı,Türkiye`de verimli ve kaliteli soya çeşitleri geliştirmeyi hedefleyen `Karadeniz Bölgesi Soya Islah Araştırmaları Projesi` tamamlandı. `Üstün 1` ismi verilen çeşidinin geliştirilmesinde Ziraat Mühendisi Dilaver Arslan, Ziraat Mühendisi Mehmet Erdoğmuş, Ziraat Mühendisi Hatice Olgun ve Dr. Ali Üstün görev aldı.

 

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı`na yapılan başvuru sonucunda `Üstün 1` soya çeşidine gerekli izin alınarak Türkiye`ye yeni bir ürün kazandırıldı. Enstitü Müdürü Dr. Hasan Özcan, çeşidin bölge verim denemelerinde soya çeşitleri arasında verim yönünden ilk sırada yer aldığını, kontroller arasında en yüksek verimi veren çeşit olduğunu söyledi.

 

Çeşitte yatma ve dane çatlatma özelliği bulunmadığını belirten Özcan, `Bitkilerde ilk baklaların toprak yüzeyinden itibaren ortalama 15 santimetre yükseklikte olmasıyla makineli hasada uygunluk göstermektedir. Fizyolojik olgunluğa ortalama 150 gün içerisinde ulaşan Üstün 1, özellikle bölgemizde yaygın olarak tercih edilen çeşitlerle aynı olum grubu içerisinde yer almaktadır. Ortalama protein oranı bakımından yüzde 43,8`dir. Nova ve Atakişi çeşitlerinden daha iyi bir sonuç vermektedir` dedi.

 

Özcan, Üstün 1`in tüm lokasyonlar değerlendirildiğinde ortalama yağ oranı bakımından kontrol çeşitlerle yakın değerler gösterdiğini de sözlerine ekledi.

google-site-verification=AaMYWmH7znbxv4maM203YVXZ4NLbsAHB9mmBsTe7moQ

>>>>>> Sitemizdeki bilgilerin büyük çoğunluğu alıntıdır. İlgili yazının yazarının veya kaynak sahibinin istemesi halinde ilgili yazı sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizdeki görsel ve sesli dökümanlar video paylaşım sitelerinden alıntıdır bu sitelerde kaldırldığı an sistemimizde görünmeyecektir. >>>>AKCAGUN KOYU WEB SiTESi (kurucu: iSMET YILMAZ >>>