yumurtanın yararları

29.05.2010 20:11

 Günde bir yumurtanın, sağlıklı kişilerde kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir risk oluşturmadığı, kalp hastalarının da hiç tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilecekleri bildirildi. Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Gün aşırı ve günde bir yumurta yiyenlerde kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmadığını, kötü huylu kolesterolde ise düşme meydana geldiğini saptadık. Sonuç olarak ‘günde bir yumurta, doktor bana dokunma’ diyoruz” dedi.

Bilimsel Tavukçuluk Derneği (WPSA) Türkiye Şubesi ve WPSA Avrupa Federasyonu Eğitim ve Bilgilendirme Çalışma Grubu Akdeniz Ülkeleri İletişim Ağı tarafından organize edilen 2. Akdeniz Ülkeleri Tavukçuluk Zirvesi, Antalya’da başladı. Zirvenin “Yumurta ve Tavuk Eti: İnsan Sağlığı ile İlgili Konular” başlıklı ilk oturumunda konuşan İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Değişik Miktarlarda Yenen Tam Yumurtanın Kan Yağları ve Damar Sertliği Risk Faktörleri Üzerine Etkileri” konulu araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın, Memorial Hastanesi ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi işbirliği ile yapıldığını belirten Prof. Dr. Sönmez, şunları söyledi:

Yumurta, kötü huylu kolesterolü düşürdü

“Araştırmayı, İstanbul’un Silivri ilçesinde bir iş yerinde ve bir yatılı okulda, yaşları 15 ile 59 arasında değişen 65 gönüllü üzerinde gerçekleştirdik. 3 aylık çalışmada deneklere, bir ay boyunca hiç yumurta vermedik ve kan değerlerini saptadık. Bunu takip eden bir ay boyunca gün aşırı bir yumurta, ikinci ay her gün bir yumurta, son olarak da üçüncü ay sadece erişkin gruba bir ay boyunca günde iki yumurta verdik. Her ayın sonunda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerini saptamak üzere kan örnekleri aldık.

Bu tahliller sonucunda, gün aşırı ve günde bir yumurta yiyen guruplarda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmadığını, kötü huylu kolesterolde (LDL) ise düşme meydana geldiğini saptadık. Günde iki yumurta yiyen grupta ise kolesterol ve kötü huylu kolesterolde hafif bir yükselme saptanmasına rağmen, damar sertliği riskini tanımlayan faktör seviyelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını gözlemledik.”

Araştırmanın sonuçlarına göre, gün aşırı bir yumurta yemenin sağlık açısından hiçbir sakınca taşımadığını dile getiren Bingür Sönmez, “Sağlıklı kişiler tarafından gün aşırı veya her gün yenen bir yumurtanın, kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir zararı olmadığını saptamış olduk. Herkes hatta kalp hastaları bile tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilir” dedi.

22 ülkeden bilim adamları Antalya’da buluştu

Oturumda konuşan WPSA Türkiye Şubesi Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, ilki geçtiğimiz yıl Yunanistan’da gerçekleştirilen Akdeniz Ülkeleri Tavukçuluk Zirvesi’nin büyük bir gayret sonucu bu yıl Antalya’da düzenlendiğini belirtti. Zirvenin kapılarını Akdeniz ülkeleri dışında başka ülkelerden bilim adamlarına da açtıklarını ifade eden Akbay, “2. Akdeniz Ülkeleri Tavukçuluk Zirvesi’ne Belçika, Endonezya, Ermenistan, Gana, Japonya, Kanada, Suudi Arabistan, Tanzanya gibi toplam 22 ülkeden değerli bilim adamları bildirileriyle katılıyorlar. 3 gün sürecek bu zirvenin, tavukçuluk bilimine önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz” dedi.

Zirvenin dün akşam yapılan açılış törenine, WPSA Genel Başkanı Prof. Dr. Robert Pym, WPSA Avrupa Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Achille Franchini, Dünya Veteriner Tavukçuluk Derneği (WVPA) Başkanı Prof. Dr. Hafez Mohamed Hafez, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ramazan Kadak ve Türkiye'de modern tavukçuluğun mimarı, Yu-Pi Tavukçuluk Kurucusu Hanri Benazus da katıldı. 2. Akdeniz Ülkeleri Tavukçuluk Zirvesi, pazar günü sona erecek.

Yumurta hakkında başlıca gerçekler

• Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır.
• Bir yumurta, yüzde 8 B12 vitamini, yüzde 6 A vitamini, yüzde 20 protein, yüzde 4 B6 vitamini, yüzde 6 D vitamini, yüzde 3 E vitamini, yüzde 6 folik asit, yüzde 2 tiyamin, yüzde 8 fosfor, yüzde 15 riboflavin, yüzde 4 çinko, yüzde 4 demir içerir.
• İri bir yumurtada sadece 71-75 kcal enerji bulunur; aynı zamanda doyurucudur. Bu nedenle diyet programları için son derece uygun bir besindir. 
• Proteinler, vücutta doku ve organların tamirinden sorumludur. Protein kalitesi büyüme için kullanılabilme etkinliği olarak ifade edilen “biyolojik yararlılık” ile ölçülür. Bu, yumurtada yüzde 93.7, tavuk etinde yüzde 79 oranındadır.
• Yumurtada bulunan D vitamini ve fosfor kemik gelişimi ve sağlığı, folik asit ve B12 vitamini kansere karşı koruyucu, çinko bağışıklık sistemini kuvvetlendirme bakımından oldukça önemlidir. A ve B6 vitaminleri gibi antioksidanlar kansere karşı vücudu koruduğu gibi yaşlanmayı geciktirme gibi özelliklere sahiptir.
• Yumurta sarısında bulunan lutein, erken kalp rahatsızlıklarını önlemede yararlıdır.
• Yumurta beyin gelişimi ve işlevselliğinde önemli bir rolü olan kolin bakımından da oldukça zengindir.
• Yumurta dışarıdan hiçbir besin maddesi katkısı olmaksızın sadece nem ve ısı ayarlamaları yoluyla bünyesinden eksiksiz bir canlı (civciv) oluşturan mucizevi bir üründür. 
• Yumurta çevre dostu bir gıdadır. Yumurta kabukları ve ambalaj kartonları çevreyi kirletmeyen, geri dönüşümü mümkün olan maddelerdir.  
• Yumurta doğal ambalajı yani kabuğu içinde, hiçbir şekilde hile karıştırılmayan tek gıdadır.
• Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır.
• Tavuk eti ve yumurta son derece besleyici gıdalar olduğu gibi bol, hızlı ve ekonomik bir şekilde üretilebilmeleri nedeniyle de oldukça ucuz gıdalardır. 1 litre süt ile 35 gr protein alınırken, aynı miktar protein 5 yumurta veya 175 gr. tavuk etiyle de sağlanabilir.

Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi hakkında

1973 yılında temeli oluşturulup 1977’de resmen kurulan Bilimsel Tavukçuluk Derneği, ülkemiz tavukçuluğunu yönlendiren derneklerden biridir. Türkiye Şubesi Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, geçen dönem derneğin dünya başkanlığını yürütmüştür. Derneğin uğraşları 4 ana başlık altında toplanmaktadır:
• Tavukçuluk bilim ve endüstrisi ile ilgili yeniliklerin izleyerek bu bilgiler bilim adamları, sektör mensupları ve tavukçulukla ilgili tüm kişi ve kuruluşların hizmetine sunar
• Tavukçuluk bilimi, üretim teknolojisi ve tavukçulukla ilgili tüm konularda dünya ülkeleri arasında bilgi değişiminin sağlanması için uluslararası iletişim ağlarını oluşturur
• Tavukçuluk konusunda her seviyedeki eğitime önderlik eder (sektöre eleman yetiştirilmesi)
• Ülkemiz tavukçuluğunun geliştirilmesine katkıda bulunur.

google-site-verification=AaMYWmH7znbxv4maM203YVXZ4NLbsAHB9mmBsTe7moQ

>>>>>> Sitemizdeki bilgilerin büyük çoğunluğu alıntıdır. İlgili yazının yazarının veya kaynak sahibinin istemesi halinde ilgili yazı sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizdeki görsel ve sesli dökümanlar video paylaşım sitelerinden alıntıdır bu sitelerde kaldırldığı an sistemimizde görünmeyecektir. >>>>AKCAGUN KOYU WEB SiTESi (kurucu: iSMET YILMAZ >>>