KÖYDE YASAM

17.06.2010 05:11

 KÖYDE YASAM

YÜCE KÖYÜn den alıntı

Bu yaziyi okumadan önce aylarin
 köyümüzde kullanilan yerel isimlerini bilmeyenler icin hatirlatalim
 
  1. ZEMHER                              OCAK
  2. GÜCÜK                                 SUBAT
  3. MART                                   MART
  4. ABRUL                                 NISAN
  5. MAYIS                                  MAYIS
  6. KIRAZ                                  HAZIRAN
  7. ORAK                                   TEMMUZ
  8. AGUSTUS                             AGUSTOS
  9. ISTAVURT                           EYLUL
  10. DARI AYI                             EKIM
  11. KOC AYI                              KASIM
  12. KARAKIS                             ARALIK

 

 

 Köyde yasam

Köyümüzde yasam basta yaz aylari olmak üzere hemen hemen    her mevsim yogun ve yorucu bir is temposuyla devam eder.

Ilkbahar is temposunun en az oldugu kis mevsimine göre hareketlenmeye baslar. Ahirlarin bakimi, meralarin (otlak) temizligi Tarlalarin hazirligi derken yaz mevsimine girilir.

Baharda ahirda ve varsa  cevresinde biriktirilen kuru otla karisik hayvan gübreleri tarlalara tasinir ve bu gübreler tarlanin sürülmesi esnasinda tarlaya dagitilir. Arazinin dikligi, tarlalarin eve uzakligi  ve bu yüklerin insan sirtinda tasindigini göz önünde bulundurursak bu isin zorlugunu anlatmaya gerek kalmayacaktir.

Herg etme;  Mart ayinda tarlalar elle capalanir veya karasabanla sürülürdü fakat günümüzde atlar ve araziye uygun motorlarda bu is icin kullanilmaktadir

Nisan (Abrul) ayinin 22 ve 23’ünden sonra  hidirellezden sonra sürülen ve capalanan tarlalar ekilmeye baslanir. Tarlalara basta misir olmak üzere karisik olarak fasulye, kabak, patates, karalahana, az miktarda pezik (pazi) sogan pirasa ve bezelye ekilir.

Hidirellez ile Mayisin 7 si arasi yaylalara göcmek icin yapilan hazirliklar bitirilir ve yaylalara göc baslar. Bu tarihlerden sonra köydeki otlak ve meralarda hayvan otlatilmaz Cünkü bu alanlarin otu daha sonra bicilip kisin hayvanlar icin kullanilmak üzere muhafaza edilir.

Haziran’a (Kirez ayi) dogru artik tarlalarda misirlar boy göstermeye baslamistir. Bunlarin daha fazla büyüyüp serpilmesi ve verimli olabilmesi icin misirlarin arasi seyreltilir yabani otlar temizlenir ve capasi yapilir. Bu ise ot kazma denilir buda köydeki diger isler gibi fazla emek isteyen zahmetli bir istir. .

      Bu yorucu ve zahmetli islerin ardindan yaylalara gezmeye cikilir kemence esliginde türküler söylenir horonlar oynanir eglenilir ve tekrar köye geri dönülür bu olaya köyümüzde ve yöremizde otcu göcü senligi denir. Fakat bu gelenek artik köyümüzde maalesef unutulmaya yüz tutmustur.

Agustos ayinda  ise findigi olanlar findik toplamaya, findigi olmayanlar ise cayirlarini (meralari) bicmeye baslar. cayirlarin bicilmesi kurutulup toplanmasida bir o kadar güc ve zahmetli bir istir. Kurutulan otlar kisin hayvanlara yedirilmek üzere yerel dildeMerek adi verilen egreti yapilarda muhafaza edilir.

 Eylül (Istavurt ayi) ayi ve Ekim (Dari ayi) ayina dogru yaylalardan göc baslar. zaten bu aylarda yaylalar sogumaya ve yasam zorlasmaya baslar hatta mevsimin ilk kari düser.

Yine bu aylarda dökümler toplanmaya baslanir yani tarlalar hasat edilir. Misirlar fasulyeler toplanir ve ürünler kaldirilir. Yakin zamana kadar misirlar, Serander(Serenti) ve Cöten denilen yapilarda kurutulur muhafaza edilirdi. Köyümüzde imece usuluyle yapilan bu islerde artik imece usulûde yerini kaybetmeye ve unutulan bir gelenek olmaya baslamistir.

Kadinlar tarla kaldirma isleriyle ugrasirken erkeklerde  kislik yakacak icin odun hazirliklarini giderirler.

Tüm bu isler bittiken sonra artik köyde islerin en az oldugu rahatlama kis dönemi baslar. ve bu dönem Nisan (Abrul) ayina kadar devam eder..

Kisaca Köyümüzde genel olarak yasam yillardan bu yana bu sekilde devam etmektedir.

 

 

google-site-verification=AaMYWmH7znbxv4maM203YVXZ4NLbsAHB9mmBsTe7moQ

>>>>>> Sitemizdeki bilgilerin büyük çoğunluğu alıntıdır. İlgili yazının yazarının veya kaynak sahibinin istemesi halinde ilgili yazı sitemizden kaldırılacaktır. Sitemizdeki görsel ve sesli dökümanlar video paylaşım sitelerinden alıntıdır bu sitelerde kaldırldığı an sistemimizde görünmeyecektir. >>>>AKCAGUN KOYU WEB SiTESi (kurucu: iSMET YILMAZ >>>